” W malinowym chruśniaku „


„W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.
                                             …… „
(fragment, „W malinowym chruśniaku” – Bolesław Leśmian)

 

A dalej jest jeszcze piękniej.. O tekst chodzi oczywiście, bo to jeden ze sztandarowych polskich utworów o miłości. Zresztą jeden z moich ulubionych.

Pozostając w letniej konwencji spieszę dziś z pomysłami na przepyszne, letnie koktajle, które zrobisz z owoców jagodowych i bananów. Dopóki w naszych ogródkach, chruśniakach i na straganach ładnie mienią się i zapraszają do konsumpcji malinki i jeżynki. Ja akurat mam dostęp do takich, które rosną sobie „pro bono publico” (dla dobra publicznego ;)) tu i ówdzie, tam, gdzie mieszkam. Może i w Twojej okolicy przyroda nie skąpi takimi darami. Sprawdź 🙂

 

Pewna znajoma Pani wyraziła swoje zaskoczenie, że „chce mi się zbierać”. Odparłam, że owszem, bo to witaminowa bomba, a jedyną ceną jest mój czas i chęci, a poza tym, to znakomicie odstresowuje. Już po chwili zrywania owoców zauważasz, że odpływają gdzieś wszelkie myśli, a tym bardziej niepokoje. Zajęcie to bowiem wymaga uważności. I nie da się tego robić inaczej niż poprzez zaangażowanie w tę czynność, co jest bardzo odprężające. Warto znaleźć zatem chwilkę chociażby dla własnego zdrowia psychicznego 😉

 

Lojalnie uprzedzam, że szczególnie jeżyny niechętnie oddają swoje owoce, więc możesz mieć okoliczność z ich kolcami 😉 Dlatego ostrożność i delikatność przydadzą Ci się w tym zadaniu.

 

Pomysły na koktajle są nieskomplikowane, a wykonanie jeszcze prostsze, a do tego szybkie. Idealne, jak to ładnie mawia moja siostra, dla aktywnych 🙂

 

     Koktajl z owoców jagodowych.

„Dary lata”

garść jagód lub borówek
garść malin
garść jeżyn
łyżka musu kokosowego (opcjonalnie)
2 banany
mleko roślinne
albo woda kokosowa (może być jedno i drugie)

blendujesz (podobnie jak to robią raperzy na youtube, ale używasz innego blendera 😉

W ten oto sposób łączymy przepyszny tropikalny charakter banana i kokosa z niepowtarzalnym smakiem polskich owoców jagodowych, dojrzewających w słońcu naszych rodzimych ogrodów. Mniam 🙂

 

Jeśli koktajl ma być „bogatszy”, używamy mleka roślinnego, jeśli bardziej orzeźwiający – wody kokosowej lub zwykłej. Wariacje dowolne 😉 Zasada jest ta sama w przypadku każdego koktajlu.

 

 Dary polskiego lata, czyli malinki z jeżynami 

albo inny koktajl – „Dary ogrodu”

garść jagód (borówek)
garść jeżyn
garść ciemnych fioletowych winogron
2 banany
woda lub mleko roślinne

znów blendujesz 😉

 

 

Tu super zdrowy bananowy

Może służyć jako baza do „bardziej” owocowego koktajlu lub stanowić słodkie dopełnienie letniego poranka.

Do blendera wkładasz:

Banany, najlepiej  organic (w lidlu mają bio i to zwykle niedrogo), mleko roślinne (tu akurat użyłam migdałowo – ryżowego), trochę musu kokosowego (bez problemu do nabycia w sklepach z tak zwaną zdrową półką, np. netto, lewiatan).

I tyle 🙂 Uwaga! Bajecznie słodkieeee 🙂

 

 

 

jagodowo-jeżynowy mix

 

Przepisy z życia wzięte – ot, co było pod ręką i nadawało się na lekki, odżywczy posiłek.. Możesz więc tworzyć autorskie wariacje na temat owoców jagodowych, do czego Cię zachęcam z powodu ich bogactwa składników odżywczych, przeciwutleniaczy, antocyjanów, garbników, bioflawonoidów itd..

Ja osobiście nie słodzę, ale jeśli potrzebujesz, to nie rzucam kalumni 😉 Tutaj przeczytasz, czym najlepiej zastąpić cukier z cukierniczki

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *