Mleko


Tłuszcz
Najbardziej problematyczne dietetycznie są rafinowane tłuszcze trans. Te niekorzystne dla naszego zdrowia izomery znajdują się w margarynach do pieczenia oraz w innych utwardzonych tłuszczach spożywczych, a także w wysokoprzetwarzanych słodyczach. Jeżeli lubisz posmarować pieczywo, to prawdziwe masło lub miękka margaryna będzie najrozsądniejszym wyborem, jeżeli jeszcze nie odbierasz na tych samych falach z moczeniem pieczywa w oliwie z oliwek. Mam pozytywny stosunek do miękkich margaryn z nierafinowanych tłuszczy roślinnych, o ile nie zawierają one tłuszczy trans. Trzeba jednak uważać na ich skład, bo mogą zawierać statyny – czyli substancje z grupy leków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Jeżeli nie zależy Ci na takim efekcie, tym bardziej przy udziale statyn, to uważnie czytaj etykiety produktów. Statyny kryją się pod nazwami takimi, jak: atorwastatyna, simwastatyna czy lowastatyna.

- Źródło własne.
- Sesame (Sesamum indicum L.) seed as a functional food: A review (thepharmajournal.com)
Jeżeli potrzebujesz indywidualnej konsultacji dietetycznej/psychodietetycznej, napisz do mnie wiadomość na Jagodową Dolinę na Facebooku lub zadzwoń pod nr. tel. 785-319-450. Tutaj dowiesz się więcej na temat konsultacji.