Sok z młodego jęczmienia

Nasz młody jęczmień uprawiany jest w stanie Utah w USA. Uprawy są ekologiczne i regularnie przechodzą badania. Jęczmień jest zbierany wówczas, gdy zawiera największą ilość substancji odżywczych. Z zebranych młodych listków wytłaczany jest sok, który jest suszony w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Taka temperatura zapewnia zachowanie wszystkich dobroczynnych enzymów oraz substancji odżywczych, którymi możemy się cieszyć pijąc zielony sok.

Nasz jęczmień zawiera wiele ważnych witamin, w tym: B1, B2, B3, B5, B6 i B9, A, E, C oraz naturalne karoteny. Zawiera również cenne minerały, np.: żelazo dwu- i trójwartościowe, magnez, potas, wapń, cynk. A także wiele cennych aminokwasów i przeciwutleniaczy. Jest wspierającym pokarmem, wzbogacającym żywienie w czasie leczenia i rekonwalescencji, a także w dietoprofilaktyce.

Zielony jęczmień zawiera znaczne ilości wapnia, żelaza, magnezu, β-karotenu, chlorofilu i witaminy C. Jest również bogaty w miedź, potas, mangan, cynk, kwas foliowy, kwas pantonenowy (witamina B5) oraz witaminę B12. [1]

Młody jęczmień zawiera 20 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych (czyli egzogennych), które muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować. Trawa jęczmienna jest jedną z najważniejszych i najbardziej cenionych traw, której właściwości są obecnie szeroko wykorzystywane w suplementach diety oraz w żywności. [2]

Sok z młodego jęczmienia zawiera chlorofil będący źródłem magnezu. Chlorofil to zielony barwnik roślin. Swoją budową przypomina on cząsteczkę hemoglobiny. Podobieństwo w ich budowie uznawane jest za element decydujący o działaniu terapeutycznym chlorofilu, wykazanym w warunkach niedoboru hemoglobiny. [3].

Opisano przeciwzapalne właściwości chlorofilu oraz jego zdolność gojenia ran. Posiada on również zdolność hamowania działania substancji rakotwórczych oraz wspomaga usuwanie rakotwórczych toksyn. Metabolity chlorofilu uczestniczą ponadto w regulowaniu poziomu insuliny oraz utrzymaniu równowagi lipidowej. Odpowiadają one również za regulację stopnia wrażliwości mięśni na insulinę (a zatem poprawiają insulinowrażliwość). [4]

Nasz Bio Jęczmień jest czystym, naturalnym produktem, bez domieszek. Rośliny są zbierane w okresie największej witalności. Wysuszony sok z jęczmienia nie zawiera glutenu – jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię oraz dla osób z nieceliakalną alergią na gluten lub zmagającym się z nietolerancją glutenu. Zielona żywność funkcjonalna (sok z młodego jęczmienia oraz chlorella pyrenoidosa sorokiniana) jest również wspaniałym wsparciem dla osób będących na diecie eliminującej nabiał lub chorujących na anemię. Opakowanie zawiera 300 g suszonego soku w formie łatwego do rozpuszczenia proszku w plastikowym słoiku oraz ulotkę informacyjną. Dostępny jest również jęczmień w tabletkach w opakowaniu 250g.

Chlorella

Chlorella jest słodkowodną, odżywczą algą.

Chlorella zawiera od 48 do 58% białka w suchej masie. Zawiera także makroelementy, takie jak: sód, potas, magnez, wapń (czyli elektrolity) oraz fosfor, natomiast z mikroelementów oznaczono : cynk, mangan, a także żelazo. Omawiana alga zawiera również witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także witaminę A, E oraz niektóre z witamin z grupy B. Chlorella jest również źródłem barwników, w tym chlorofilu oraz karotenoidów, będących pigmentami pomocniczymi dla chlorofilu. Jednym z nich przedstawicieli jest beta-karoten. [5]

Nasza chlorella produkowana jest w taki sposób, aby zachowana została jak najwyższa zawartość substancji odżywczych oraz ich biodostępność. Charakteryzuje się również czystością, która podlega rygorystycznym kontrolom. Opakowanie Chlorelli zawiera 3 torebki po 110 g i ulotkę informacyjną. W każdej torebce znajduje się 440 tabletek chlorelli, a zatem w opakowaniu zbiorczym 3×440 tbl., tj. 1320 tabletek. Tabletki można popijać lub rozgryzać – mają przyjemny smak przypominający nieco smak pestek dyni. Masa całkowita opakowania to 330 g. Dostępna jest również chlorella w proszku, w opakowaniu 350g. Nasza BIO Chlorella posiada pełną certyfikację BIO.

Przeciwwskazania do spożywania zielonej żywności funkcjonalnej

W przypadku fenyloketonurii (zaburzenia metabolizmu fenyloalaniny – zielona żywność funkcjonalna zawiera fenyloalaninę), hemochromatozy (nadmiaru żelaza w organizmie – z uwagi na fakt, że zielona żywność funkcjonalna zawiera spore ilości żelaza) oraz w stanach po transplantacjach, należy powstrzymać się przed spożywaniem zielonej żywności funkcjonalnej. Zielonej żywności funkcjonalnej nie należy również spożywać w przypadku alergii na jęczmień lub chlorellę (nie dotyczy to alergii na gluten – sok z jęczmienia oraz chlorella są bezglutenowe i nadają się dla osób eliminujących gluten ze swojej diety). Zielona żywność funkcjonalna zawiera błonnik w ilościach istotnych dla osób, które ze względów zdrowotnych powinny ograniczyć ilość spożywanego błonnika. Dotyczy to takich sytuacji, jak np. stany bezpośrednio po operacjach jelit lub inne wskazania do diety z ograniczeniem błonnika. Wówczas z lekarzem prowadzącym należy ustalić, kiedy do diety można wprowadzać większe ilości błonnika.

Jeżeli chodzi o interakcje z lekami, to zielona żywność funkcjonalna nie jest w konflikcie z lekami, innymi suplementami diety lub jakimkolwiek leczeniem. W przypadku spożywania naszej żywności funkcjonalnej należy zachowywać taki sam odstęp czasowy pomiędzy żywnością funkcjonalną a lekami, jak w przypadku spożywania innej żywności.

Borówka czarna – jagoda

Borówki zawierają antocyjany – przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym. To właśnie antocyjany odpowiadają za piękną niebiesko – fioletową barwę tych owoców. Z powodu właściwości przeciwzapalnych borówki są istotnym elementem diety przeciwzapalnej, wspierącym także naszą mikrobiotę jelitową. Borówki zawierają flawonoidy, w tym resweratrol, również o działaniu przeciwzapalnym. Owoce te zostały okrzyknięte jednym z superfood. Są także ważnym elementem diety Mind, czyli żywienia korzystnego dla mózgu, umysłu, psychiki oraz układu nerwowego. Owoce jagodowe są polecane osobom na tak zwanej diecie cukrzycowej, ponieważ wykazują korzystne działanie na stabilizację poziomu glukozy. Znane jest również ich korzystne działanie na narząd wzroku.

Nasza borówka jest w formie sproszkowanej i zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Możesz dodawać ją do koktajli, deserów, potraw lub soków.

Nasza borówka leśna zbierana jest czystym leśnym rejonie stanu Washington w USA.

Zebrana borówka suszona jest w całości, w temperaturze do 35 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje dużą ilość substancji biologicznie czynnych.

Dlatego nasza Bio Jagoda zawiera całe, delikatnie wysuszone owoce czarnej jagody (Vaccinium myrtillus). Jest naturalnym produktem ekologicznej gospodarki agroleśniczej z pełną certyfikacją bio.

W procesie produkcyjnym, borówka po zebraniu z krzaków suszona jest w niskich temperaturach i mielona w całości oraz pakowana do saszetek. Suszone owoce borówki pakowane są w niewielkie saszetki, w celu zachowania bezpieczeństwa czystości owoców od mykotoksyn oraz pleśni. Suszona borówka pakowana jest w ochronnej atmosferze, aby zapobiec utlenianiu oraz aby zagwarantować znakomitą jakość produktu. Jest to najbardziej przyjazna forma zarówno dla surowca, jak i dla klienta.

Bio Jagoda zawiera w opakowaniu 40 saszetek po 5 gramów (masa całkowita 200 g). Do opakowania jest załączona ulotka informacyjna.

Żurawina

Żurawina jest owocem, który z uwagi na jej antybakteryjne właściwości znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji urologicznych. Zawiera przeciwutleniacze, w tym: polifenole, flawonoidy i antocyjany. Mają one właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Żurawina wspiera zdrowie mikrobioty jelitowej i jest bogata w witaminy, m.in. C, A, tiaminę i ryboflawinę. Dzięki temu stymuluje układ odpornościowy. Ciekawostką jest, że owoce żurawiny naturalnie zawierają kwas cytrynowy oraz kwas benzoesowy, wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako konserwanty. [5]

Nasza żurawina jest w formie sproszkowanej i zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Możesz dodawać ją do koktajli, deserów, potraw lub soków.

Nasza żurawina BIO zbierana jest z ekologicznego rejonu stanu Washington w USA. Ekologiczne tereny pozwalają na uzyskanie czystych i wolnych od chemii produktów, które zawierają naturalne właściwości prozdrowotne. Zebraną żurawinę przygotowujemy do suszenia i suszymy w temperaturze 35 stopni Celsjusza.

Bio Żurawinę wytwarzamy z delikatnie wysuszonych w całości owoców żurawiny „amerykańskiej“ (żurawiny wielkoowocowej, Vaccinium macrocarpon). Produkt zawiera pełną certyfikację bio. Dzięki niskiej temperaturze suszenia nasza bio żurawina zachowuje dużą ilość substancji biologicznie czynnych.

Bio Żurawina zawiera w opakowaniu 40 saszetek po 5 gramów (masa całkowita 200 g). Do opakowania jest załączona ulotka informacyjna.

W procesie produkcyjnym, żurawina, podobnie jak nasza borówka leśna, po zebraniu z krzaków suszona jest w niskich temperaturach i mielona w całości, a następnie pakowana do saszetek. Pakowanie odbywa się w ochronnej atmosferze, aby zapobiec utlenieniu produktu oraz zachować jego jakość.

Burak

To warzywo i pięknej rubinowej barwie już w medycynie ludowej znane było jako nieoceniona pomoc w anemii oraz chorobach wątroby. Burak zawiera ponad 90 mcg kwasu foliowego (witaminy B9) w 100g. Jest to jedna z wyższych wartości występujących w produktach żywnościowych. Dzięki krwiotwórczym właściwościom kwasu foliowego burak jest ważnym składnikiem diety osób z niedokrwistością, szczególnie megaloblastyczną.

Kwas foliowy jest szalenie ważnym składnikiem pokarmowym dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje zdrowy rozwój jego układu nerwowego. Dlatego zaleca się suplementację kwasu foliowego kobietom co najmniej na kilka miesięcy przed planowanym poczęciem oraz szczególnie w pierwszym i drugim trymestrze ciąży. Dieta kobiet planujących ciążę oraz będących w ciąży powinna również być bogata w źródła kwasu foliowego. Dobrym źródłem kwasu foliowego jest również nasz sok z młodego jęczmienia (ponad 20 mcg/10g) oraz nasza chlorella pyrenoidosa (aż ponad 50 mcg/10g).

Burak zawiera również betainę- przeciwutleniacz, barwnik, który wspomaga regenerację hepatocytów (komórek wątrobowych). Warzywo jest także bogatym źródłem potasu, co ma szczególne znaczenie dla osób pragnących naturalnie obniżyć swoje ciśnienie tętnicze. Innym czynnikiem, dzięki któremu burak pomaga w naturalnym obniżaniu ciśnienia tętniczego, jest również wysoka zawartość azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne. Ta właściwość buraka jest istotna dla Panów pragnących w naturalny sposób wspomóc swoją potencję.

Nasz burak jest w formie sproszkowanego soku z buraka BIO i zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Możesz dodawać go do koktajli, deserów, potraw lub soków.

Burak uprawiany jest na ekologicznych polach w północnej Kalifornii, w USA. Rośnie on na czystej i organicznej glebie, wolnej od chemii.

Nasz Bio Burak to wytłoczony, a następnie wysuszony sok z buraka. Sok suszymy w niskiej temperaturze (31°C), dzięki czemu udaje się w nim zachować dużą ilość substancji biologicznie czynnych. Tak samo jak inne produkty, Bio Burak jest produktem rolnictwa ekologicznego z certyfikatem bio.

Bio Burak zawiera w opakowaniu 40 saszetek po 5 gramów (masa całkowita 200 g). Do opakowania jest załączona ulotka informacyjna.

Nasz ekologiczny sok z buraka nie zawiera żadnych dodatków oraz antyzbrylaczy.

Suszony sok z buraka pakowany jest w niewielkie saszetki, w celu zapewnienia bezpieczeństwa czystości produktu od mykotksyn oraz pleśni. Jest to również bardzo wygodne w użytkowaniu i zapewnia niezmienną, wysoką jakość produktu. Suszony sok pakowany jest w ochronnej atmosferze, żeby zapobiec utlenieniu.

Marchew

Nasza marchew pochodzi z ekologicznych pól północnej Kalifornii. Po zbiorach i oczyszczeniu, z marchwi wytłaczany jest sok. Jest on następnie suszony w temp. 31 stopni Celsjusza. Taka temperatura suszenia pozwala na zachowanie substancji bioaktywnych. Nasz suszony sok z marchwi BIO nie zawiera żadnych substancji dodatkowych. Jest on pakowany w niewielkie saszetki, które pozwalają na zapewnienie bezpieczeństwa biologicznego oraz wygodne użytkowanie.

Nasza Bio marchew zawiera 40 saszetek po 5 g, w opakowaniu 200 g. Do opakowania dołączona jest ulotka informacyjna. Doskonale nadaje się do uzupełnienia niedoborów witaminy A (np. w przebiegu kurzej ślepoty lub nabytych niedoborów odporności).

Marchew jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie karotenoidów. Zawiera również duże ilości prowitaminy A. Aby skorzystać w pełni z prowitaminy A i umożliwić jej konwersję do witaminy A, należy dodać do produktów z marchwi/dyni/innych warzyw pomarańczowych i czerwonych odrobinę tłuszczu, np. oleju kokosowego. Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest magazynowana przez organizm, dlatego w przypadku nadmiernej suplementacji/przekraczania dziennych dawek z powodu monodiety, istnieje ryzyko hiperwitaminozy i uszkodzenia wątroby. Ponadto nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla rozwijającego się płodu.

Jeżeli interesuje Cię temat żywności funkcjonalnej i kwestie dotyczące zakupu, zapraszam Cię do kontaktu pod nr tel. 785-319-450, e-mail: jagodowasite(at)gmail.com lub poprzez messengera.

Patrycja Pietrzycka – Dietetyk.

Źródła:

[1], [2], [3], [4] Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety,
Karwowska Kaja, Skotnicka Magdalena, Pieszko Magdalena, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. 53, no. 3, 2020, pp. 129-136. 

Jolanta Joanna Sienkiewicz, Justyna Góralczyk, SUPEROWOCE I ICH WŁAŚCIWOŚCI Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.